Een verhuizing in de zorg vraagt om een strakke planning

UTS Van der Geest verhuisde zorginstelling WZH Vliethof

UTS Van der Geest verhuisde onlangs een compleet verzorgingshuis in Voorburg: WZH Rustoord, dat nu WZH Vliethof heet. Directeur Richard van der Geest vertelt: “Het verhuizen van een zorginstelling is een taak die zorgvuldig moet worden opgepakt. Vooral de planning luistert erg nauw.”

Plannen en prioriteiten stellen

“Cliënten moeten ’s ochtends eerst fatsoenlijk uit bed kunnen komen, aankleden en ontbijten. Pas wanneer zij hun kamer hebben verlaten, kan de verhuizing daadwerkelijk beginnen. Tegelijkertijd moeten de bedden ’s avonds weer opgemaakt klaar staan op de nieuwe locatie, zodat de cliënten op tijd naar bed kunnen. Deze grote tijdsdruk vraagt om een strakke planning. In dit geval zijn eerst de bewoners verhuisd, daarna kwam pas de rest van het huis aan de beurt. Denk aan de keuken, gezamenlijke woonkamer en personeelsruimte. Als laatste hebben we de oude locatie bezemschoon opgeleverd. Een deel van het overtollige meubilair is afgevoerd, een ander deel hebben we in opslag genomen.”

zorgverhuizing_uts_van_der_geest

De verhuisdirigenten

Voor de cliënten en hun familie kan een verhuizing een ingrijpende gebeurtenis zijn. Dit was ook het geval bij WZH Vliethof. Daarom werden er voorafgaand aan de verhuizing presentaties gegeven aan de cliënten en hun familie. Richard licht toe: “Daarin legden we uit wat er stond te gebeuren De cliënten moesten eerst naar een tijdelijke locatie verhuizen voordat ze naar de nieuwe locatie zouden gaan. Twee verhuizingen in slechts enkele jaren dus. Om de verhuizing voor iedereen in goede banen te leiden, zetten wij verhuisdirigenten in. De verhuisdirigenten hebben affiniteit met de zorg en weten hoe ze met cliënten en hun familie moeten omgaan. Ze houden het overkoepelende overzicht en begeleiden en adviseren de cliënten en de betrokken medewerkers van WZH tijdens het verhuistraject.”

De lokale media is erg betrokken

Uitdagingen waren er dit keer ook voor UTS Van der Geest. “De verhuizing naar de tijdelijke locatie zou in eerste instantie slechts drie jaar duren. Uiteindelijk heeft het bijna tien jaar geduurd. Dit had een diversiteit aan oorzaken waarvan de voornaamste het totale bouwplan was. Bouwplannen in een oude stads- of dorpskern raken veel betrokkenen. Daarbij komen meningen, rechten en plichten kijken. Het is belangrijk dat je alle partijen betrekt en zorgvuldig informeert. Niet alleen de klant, de medewerkers en de cliënten, maar ook de geïnteresseerde media. Wanneer er discussiepunten zijn, wordt dat vaak direct opgepikt. Dat kan resulteren in scherpe berichtgeving. Daarom wordt de media ten tijde van het project regelmatig geïnformeerd. Het is daarbij belangrijk om af te spreken wie er als spreekbuis fungeert. Want welk project we ook verzorgen, heldere communicatie is het sleutelwoord voor succes. Zeker bij een project in de zorg. ”

Neem contact op