Verkiezingslogistiek

Regelmatig vinden in Nederland verkiezingen plaats. De organisatie van deze verkiezingen heeft heel wat voeten in aarde en UTS is op heel wat plaatsen daarbij betrokken, zoals in Rotterdam.

 

Voorbereiding verkiezingen

In de aanloop naar de verkiezingen zorgen de UTS handymen ervoor dat alle stemlocaties geïnspecteerd worden op toegankelijkheid voor minder valide kiezers. Daar waar nodig, worden aanpassingen uitgevoerd. De verkiezingsmaterialen (stemhokjes, tafels, stoelen, etc.) liggen opgeslagen in een gemeentelijke loods. Deze worden door UTS-medewerkers gecontroleerd, indien nodig gerepareerd, verzameld en op volgorde van ophalen klaar gezet.

Voorafgaand aan de verkiezingen worden de verkiezingsmaterialen uitgereden. In de nacht voor de verkiezingen worden de honderden stembussen met stembiljetten verspreid over de stemlokalen.

UTS verkiezingsapp

Verkiezingsdag

Op de dag van de verkiezingen, staan UTS handymen paraat voor calamiteiten.

 

Na de verkiezingen

Nadat, na het sluiten van de stembussen, vanuit de operations room het bericht komt ‘gereed met tellen’, begint voor UTS de volgende fase: het ophalen van de stembussen. Een dag later worden de verkiezingsmaterialen opgehaald bij alle stemlokalen en opgeslagen. De stembussen worden leeggehaald nadat hiervoor opdracht wordt gegeven, want deze zijn weer nodig voor de volgende verkiezingen.

Tot slot draagt UTS zorg voor de vernietiging van de stembiljetten, drie maanden na de verkiezingen.