UTS Verkiezingslogistiek

Het recept voor geslaagde verkiezingen? Honderden stemhokjes, bijna 100 bestelbussen, een paar kilometer bewegwijzering, paaltjes, afzetlint. UTS Abbink is sinds jaar en dag in opdracht van Gemeente Rotterdam de partij die ervoor zorgt dat de verkiezingen vlekkeloos verlopen. UTS Van der Lee/Cors de Jongh bereidt hetzelfde recept in Utrecht en Haarlemmermeer.

 

Verkiezingslogistiek

Om de verkiezingen qua logistiek vlekkeloos te laten verlopen, moet in de voorbereiding daarop elk detail doordacht worden. Zijn alle toegangen van de stembureaus rolstoelvriendelijk? Zijn de locaties voldoende uitgerust of is er nog extra materiaal nodig? Staan de beheerders van de gebouwen die tijdelijk tot stembureau worden omgedoopt klaar? Dit zijn maar een paar voorbeelden van de voorbereidingen in de maanden voorafgaand aan verkiezingen.

 

Verkiezingsdag

Op de dag van de verkiezingen zijn de UTS-chauffeurs er al vroeg bij: tussen twaalf en vier uur ’s nachts worden honderden stembureaus bevoorraad en opgebouwd. Vanaf vier uur nemen de portiers van de stembureaus de (lege) stembussen officieel in ontvangst. En vanaf half acht is de kiezer aan zet. Tot negen uur ’s avonds. Dan worden de stemmen geteld en melden de voorzitters van de stembureaus via de UTS Verkiezings-app dat ze klaar zijn. Dit is voor de UTS-chauffeurs het sein om in actie te komen. De stembureaus worden afgebroken en de volle stembussen worden afgeleverd bij een bewaakte loods. Als de zon alweer opkomt keren alle UTS-medewerkers van deze logistieke operatie huiswaarts, terwijl de uitslag van de verkiezingen inmiddels bekend is.

 

UTS Verkiezings-app

Waar bevinden de chauffeurs zich, welke stembureaus zijn bevoorraad, wie is het eerst klaar met stemmen tellen… In de Verkiezings-app van UTS komt alles samen. Zowel de gemeenten als de UTS-medewerkers hebben via deze app inzicht in de planning en activiteiten. Hiermee wordt het logistieke circus van de verkiezingen een overzichtelijk, geordend proces.

 

Wat cijfers op een rijtje:

  • * In de gemeenten Rotterdam, Utrecht en Haarlemmermeer zijn honderden stembussen
  • * Binnen 48 uur worden alle stemhokjes op- en afgebouwd
  • * Met de UTS Verkiezings-app is de complete verkiezingsorganisatie realtime inzichtelijk
  • * UTS Abbink en UTS Van der Lee/Cors de Jongh zetten in de drukste 48 uur honderden medewerkers in

Foto: de stemhokjes staan klaar!